1. Selecteer je viswater
Niet elk water is geschikt om een VISparel te realiseren. Het water moet voldoende groot en zodanig zijn ingericht dat zich er een aantrekkelijke visstand kan ontwikkelen. Daarnaast moeten het water en de oevers kunnen worden ingericht als aantrekkelijk viswater voor wijkbewoners, waaronder jeugd en bij voorkeur ook mensen met een beperking. Uiteraard zal niet elke VISparel altijd optimaal zijn voor alle doelgroepen.
Locatie
Een VISparel ligt bij voorkeur middenin de wijk of het dorp en is goed bereikbaar voor wijkbewoners, lokale jeugd en mensen met een beperking. Zeker voor de laatste groep is het belangrijk dat er voldoende parkeergelegenheid bij het water is met een goede bereikbaarheid van de visstekken.
Oppervlakte
Het viswater moet voldoende groot zijn om een duurzame visstand te herbergen, die zichzelf bij voorkeur duurzaam in stand kan houden. Daarnaast moet het viswater niet te groot zijn om het beheersbaar te houden. Een oppervlakte van 0,2 tot 1 hectare is inn de praktijk het meest geschikt.
Inrichting water
Het viswater moet de visstand voldoende diepe plekken van minimaal 1 meter diepte bieden, zodat de vis gedurende zowel de zomer als de winter kan overleven. Verder zijn voldoende schuilgelegenheid tegen bijvoorbeeld aalscholvers en voldoende paaiplaatsen in de vorm van goed begroeide, ondiepe oeverzones van belang.
Inrichting oevers
De oevers moeten zodanig zijn of kunnen worden ingericht, dat er voldoende visstekken voor de diverse doelgroepen aanwezig zijn. Een gemiddelde sportvisser stelt geen hoge eisen aan de visstek. Als de oever maar voldoende open plekken in de begroeiing biedt, waar de visser mag zitten en er voldoende open water is om in te vissen, is het viswater al geschikt. Voor jeugd en mensen met een beperking worden echter hogere eisen gesteld aan de visstek.