Het waterschap
Een VISparel is een water in de wijk met een specifieke hengelfunctie. Viswateren in de wijk zijn de ‘trapveldjes’ van de sportvisserij waar kinderen en hun ouders actief en gezond buiten zijn en elkaar ontmoeten. Kinderen kunnen er veilig leren vissen, maar ook voor vissende ouderen zijn deze wateren in de buurt enorm belangrijk om buiten actief te blijven. Deze belangrijke lokale maatschappelijke buurtfunctie willen wij realiseren in ‘VISparels’.
Viswateren staan onder druk
Helaas staan veel viswateren in het bebouwde gebied onder druk. De belangrijkste ‘pressoren’ worden in de afbeelding hieronder getoond.
Viswateren in de bebouwde kom staan onder druk
Maatschappelijk belang
Vanwege de maatschappelijke functie wil de sportvisserij actief met het water in de bebouwde kom aan de slag. Samen met de gemeente en het waterschap kan de lokale hengelsportvereniging zo’n ‘VISparel’ in de wijk creëren. Het goede nieuws is dat het water er vaak al ligt. Het hoeft alleen maar goed toegankelijk en bevisbaar te worden gemaakt. Soms moet er ook iets aan de visstand worden verbeterd. Deskundig advies vanuit Sportvisserij Nederland en de regionale hengelsportfederatie zorgt dat dit goed gebeurt.
Samenwerking en zelfwerkzaamheid
Hengelsportverenigingen staan in beginsel zelf aan de lat om ‘hun’ VISparels te realiseren en te onderhouden. Dat doen ze met hulp van vrijwilligers, eigen financiële middelen en landelijke subsidie. Het levert de wijken mooie, goed onderhouden vijvers op, waar volop ruimte is voor natuurbeleving en recreatie door jong en oud.
De belangrijkste maatregelen
De zes meest voorkomende beheermaatregelen
Het waterschap zal de vereniging wel toestemming moeten geven om zelf maatregelen uit te voeren. Daarnaast kan het waterschap met kleine aanpassingen in het reguliere beheer een steentje bijdragen.
Een feestelijke opening van de VISparel door de onthulling van een speciaal informatiebord door de wethouder en een waterschapsbestuurder is een leuke manier om de samenwerking een gezicht te geven. Op dit bord is te zien wat er in de vijver zwemt, hoe het onderhoud plaatsvindt en wie initiatiefnemer is.